van der Horst

Red Bull Ring: Wittmann zegeviert - Farfus morele winnaar

Wittmann-Farfus-Glock-Tomczyk
Wittmann-Farfus-Glock-Tomczyk
De Oostenrijkse manche van de DTM werd een erg controversiële race waarin heel wat penalty's werden uitgedeeld en polesitter Robert Wickens zelfs de zwarte vlag kreeg. Augusto Farfus was voor het Belgische RBM BMW-team de snelste man van de race maar moest de zege laten aan merkgenoot Wittmann, die zo zijn reeds ruime voorsprong in het kampioenschap nog wat vergroot. BMW deed zelf ook een erg goede zaak, het merk uit Beieren bezette de vier eerste plaatsen, weliswaar zonder Maxime Martin.
  • St. Paul
Maxime Martin - BMW
Maxime Martin - BMW
Onze landgenoot, die de vorige wedstrijd in Rusland nog op zijn naam schreef, nam een slechte start en moest bovendien een drive-through penalty afwerken nadat hij te snel reed tijdens een gele vlag voor het stilvallen van merkgenoot Da Costa. Ondanks het feit dat hij op zijn zachte banden in het tweede deel van de race nog wel wat kon goedmaken eindigde hij pas als veertiende.

Polesitter Wickens nam bij de start meteen de leiding terwijl Farfus zich in de beginfase voorbij de tragere Timo Glock werkte. De Braziliaan was ook sneller dan Wickens en zette nog voor het openen van het pitstop window de aanval in, hij zette zijn BMW naast de Mercedes van de Canadees maar raakte er in een nagelbijtend duel net niet voorbij. De troepen van Bart Mampaey probeerden met een vroege pitstop de leiding alsnog over te nemen, geen makkelijke opgave want Farfus moest op zijn setje harde banden tot aan de pitstop van Wickens sneller rijden dan de Canadees, die nog over zacht rubber beschikte. Toen laatstgenoemde vervolgens twee ronden later buitenreed was het toch Farfus die nipt de virtuele leiding overnam.

Jamie Green - Audi
Jamie Green - Audi
Jamie Green in de Audi reed één ronde te lang door op de zachte banden en bleef bij het buitenrijden na zijn pitstop verrassend aan de leiding met een seconde voorsprong op Farfus. Al snel werd de fout van Audi ook duidelijk voor de koersdirectie, de Brit werd bestraft met een drive-through penalty en zag na een sterke wedstrijd zijn zegekansen overboord gegooid.


Robert Wickens - Mercedes
Robert Wickens - Mercedes
Audi blunderde dus, al was dat ene foutje niet te vergelijken met wat Mercedes deed. Bij de pitstop van toenmalig leider Wickens liet het team de auto vertrekken vlak voor de aanstormende Timo Glock die een iets snellere bandenwissel afwerkte. De wedstrijdleiding oordeelde dat het team een zogenaamde 'unsafe release' had gedaan en bestrafte ook Wickens met een drive-through penalty. Mercedes was helemaal niet akkoord met deze beslissing en raakte buiten het zicht van de camera's in felle discussie met de koersdirectie. Toen de Canadees na drie ronden nog steeds niet binnenkwam wou Mercedes voor de camera van ARD geen verklaring afleggen, luttele minuten later volgde het logische verdict van de koersdirectie: de zwarte vlag oftewel een diskwalificatie voor het niet tijdig afwerken van een drive-through penalty.

Augusto Farfus - BMW Team RBM
Augusto Farfus - BMW Team RBM
Wickens, die tijdens dit alles de leiding met wat ellebogenwerk had teruggepakt van een verbaasde Farfus, was blijkbaar de enige op het ganse circuit die niet op de hoogte was van de straf want bij het zien van de zwarte vlag op start-finish reageerde hij erg verbolgen over de teamradio. De boze Canadees parkeerde de volgende ronde zijn Mercedes in de box en ging meteen op de pitmuur bij zijn team verhaal halen. Na de race verklaarde Mercedes overigens verdere stappen te ondernemen omdat naar hun mening er geen sprake was van een unsafe release.

Marco Wittmann - BMW Team RMG
Marco Wittmann - BMW Team RMG
Na het inhaalmaneuver van Wickens op Farfus sloot kampioenschapsleider Wittmann mooi aan bij zijn merkgenoot, die hem even later zonder enig probleem voorbij liet. Mattias Ekström, nog altijd tweede in het kampioenschap, kon na een minder goede startplaats slechts zes punten uit de brand slepen in Oostenrijk en ziet zo al aan tegen een achterstand van liefst 39 punten op leider Wittmann.


--- Uitslag DTM Red Bull Ring 2014 (pdf) ---

Foto's: DTM & BMW AG



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Deutsche Tourenwagen Masters op zondag 3 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spielberg.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons