van der Horst

Rolex 24: Kortnieuws in aanloop naar de opener van het seizoen

Wagens 2021 Rolex 24 at Daytona
Wagens 2021 Rolex 24 at Daytona
Afgelopen zondag kreeg het publiek al een voorsmaakje van wat er dit weekend in Daytona op het menu staat. Geen 50 wagens zoals eerder werd aangekondigd, maar wel 49 bolides, verdeeld over vijf klassen kregen we tijdens de kwalificatierace een eerste blik op wat komen gaat. Ondertussen bleef het in het paddock ook niet stil en kwamen er sindsdien al een aantal nieuwtjes naar buiten. Autosport.be somt ze voor u op.
Action Express Racing - Cadillac DPi-V.R
Action Express Racing - Cadillac DPi-V.R
*** Na de kwalificatierace haalde winnaar Felipe Nasr zwaar uit naar zijn DPi concullega's met het verwijt dat ze bewust niet alles uit de kast haalden. Dit fenomeen, in het Engels genaamd sandbagging, is een jaarlijks terugkerend verhaal tijdens de Roar, waarvoor IMSA in het verleden ook al straffen uitdeelde. Al was ditmaal niet iedereen het eens over de uitspraken van de Braziliaan. Recordwinnaar in IMSA Bill Auberlen liet optekenen aan SportsCar 365 dat er niets waar was van de aantijgingen van Nasr. We zullen zien of IMSA dezelfde conclusie deelt.

*** Terwijl er 47 wagens de start namen, Riley Motorsports LMP3 had te kampen met elektrische problemen en Team TGM wilde hun wagen niet beschadigen in aanloop naar de Rolex 24, besloten er nog vijf wagens zich vroegtijdig terug te trekken. Zij zullen gewoon achteraan starten in hun respectievelijke klasse bij de etmaalrace.

Sven Müller - Lechner MSG Racing Team
Sven Müller - Lechner MSG Racing Team
*** Matthieu Jaminet, die uitkwam op de RWR Eurasia Oreca LMP2 moet helaas afhaken na een positieve COVID-test. De Fransman was aanwezig tijdens de Dubai 24 Hours en is al de derde die daar het virus opgelopen heeft naast Patrick Lindsey, die zijn Black Swan Racing Porsche hiervoor terugtrok, en ook Larry ten Voorde. Voor een vervanger ging het team wel terug naar Porsche en kreeg Sven Müller toegewezen voor dit weekend.

*** Ben Keating gaat wederom voor een dubbel programma tijdens de Rolex 24. De Texaanse zakenman zal net zoals vorig jaar uitkomen in zowel de LMP2- als in de GTD-klasse. Zo zal hij de PR1/Mathiasen Motorsports Oreca en de TF Sport Aston Martin besturen. Gezien hij het de piloot is met het bronzen statuut, gaat Keating wederom een minimum rijtijd moeten afwerken op beide wagens om niet gediskwalificeerd te worden.

Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
*** Wright Motorsports, het team van Jan Heylen, kende een bewogen weekend. Het team moest van zaterdag op zondag halsoverkop nog van chassis wisselen nadat Ryan Hardwick deze zwaar beschadigde tijdens de avondtraining. Hiervoor kocht het een chassis over van Black Swan Racing. Een grappig feit: het chassis dat ze kochten had Wright Motorsports vorig jaar verkocht aan Black Swan Racing toen zij in een gelijkaardige situatie zaten tijdens de vorige Rolex 24.

*** Zoals u eerder kon lezen zal GRT Grasser Racing met één wagen een vol seizoen betwisten in het IMSA WeatherTech Sportscar Championship. De Lamborghini van het Oostenrijkse team zal bestuurd worden door Misha Goikhberg en Franck Perera. Daarnaast bekijkt het nog of het de tweede wagen, die alleen ingeschreven is voor de Michelin Endurance Cup, voor een volledig seizoen kan inzetten. Hiermee gaat GRT voor het eerst op eigen benen staan in Amerika, nadat zij vorig seizoen nog samenwerkten met Magnus Racing, dat dit jaar overstapte naar Acura.

*** Net voor de race is er nog een extra BOP-update opgelegd door IMSA. De voornaamste wijzigingen zijn te vinden in GTLM en met name BMW kreeg de zwaarste verandering toegewezen. De M8 GTE kreeg namelijk 20 kg extra ballast, terwijl Ferrari en Porsche vijf kg lichter worden. Corvette bleef buiten schot. Ook in DPi en GT Daytona werden geen wijzigingen doorgevoerd, terwijl LMP2 alleen de Ligier een technische wijziging kreeg.

Colin Braun en Jon Benett - Core Autosport
Colin Braun en Jon Benett - Core Autosport
*** CORE Autosports kijkt naar opties voor een LMDh-programma. Het team keert terug naar het IMSA WeatherTech Sportscar Championship met een LMP3 nadat zij de vorige jaren beide Porsches in de GTLM-klasse beheerden en in 2018 nog uitkwamen in de topklasse met de Nissan DPi. Het team van Jon Bennett wil nu vooral actief blijven in afwachting van 2023, wanneer de eerste LMDh verwacht wordt.

*** Geen BamThor meer dit jaar in IMSA, maar voor de fans is er wel goed nieuws. Zowel Laurens Vanthoor als Earl Bamber lieten al weten zeker één 24-uursrace dit jaar samen te betwisten. Welke dit wordt maakte het dynamische duo nog niet bekend.

Van Der Steur Racing - Hyundai Veloster N TCR
Van Der Steur Racing - Hyundai Veloster N TCR
*** Naast de Rolex 24 komt de Michelin Pilot Challenge voor hun eerste race in actie. Daar verschijnen al zeker 41 wagens aan de start: 25 in de GS-klasse - voorbehouden voor GT4-wagens - en 16 TCR's. Zoals eerder aangekondigd zullen er twee Belgen aan de start verschijnen met Jan Heylen in de Wright Motorsports Porsche en Denis Dupont in de Van Der Steur Racing Hyundai. Ook de Idemitsu Mazda MX-5 Cup maakt zijn terugkeer op de IMSA-kalender in Daytona met twee races.

*** Ook de deelnemers aan de Michelin Pilot Challenge reden enkele vrije trainingen afgelopen weekend. Heylen zette uiteindelijk de vierde snelste tijd van het weekend op de tabellen. Dupont zette een tiende algemene tijd neer in de vijf sessies die georganiseerd werden, maar was wel de beste Hyundai-piloot.

*** Wel slecht nieuws is dat Wright Motorsports met een achterstand begint dit weekend aan de Michelin Pilot Challenge. Tijdens de vrije training gisteren crashte Ryan Hardwick voor een tweede maal in een week tijd. Hierdoor lag de sessie maar liefst 28 minuten stil. Hardwick kon op eigen kracht uit de wagen geraken, maar het is af te wachten of de wagen op tijd gerepareerd kan worden zodat hij met Heylen aan de start kan verschijnen morgen.

Foto's: IMSA - Porsche Mobil 1 Supercup - Porsche AGSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op donderdag 28 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 at Daytona.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons