van der Horst

24H Le Mans: ACO en IMSA presenteren LMDh als topklasse naast Hypercar

Aston Martin Valkyrie hypercar
Aston Martin Valkyrie hypercar
De ACO en diens Amerikaanse tegenhanger IMSA hebben vandaag op een gezamelijke persconferentie in de marge van de 24 Uur van Daytona aangekondigd een nieuwe topklasse op te richten, zowel voor het FIA WEC en de 24 Uur van Le Mans als het IMSA Weathertech Sportscar Championship. De klasse krijgt de naam LMDh en lijkt vooral verder te borduren op het DPi-concept dat gehanteerd wordt in de VS. De klasse moet bovendien naast het vorig jaar aangekondigde Hypercar-platform komen te staan, waarbij een Balance of Performance voor onderlinge strijd moet zorgen.
IWSC DPi
IWSC DPi
De LMDh-bolides mogen dus starten in zowel races van het FIA WEC als die van het IMSA WSC en dat al vanaf volgend jaar voor het FIA WEC en vanaf begin 2022 voor het IMSA-kampioenschap. De teams krijgen de keuze uit een chassis ontworpen door één van de vier huidige LMP2-constructeurs (Dallara, Ligier, Multimatic en Oreca). Dat chassis zal tevens de basis vormen voor de volgende generatie LMP2's. In tegenstelling tot de huidige LMP2's, wordt er een (standaard) hybridesysteem voorzien dat op de achteras werkt en net zoals bij de DPi's die we vandaag kennen, mag de constructeur een eigen bodywerk ontwikkelen en eigen krachtbron voorzien.

Toyota TS050 #7 - Kobayashi/Lopez/Conway
Toyota TS050 #7 - Kobayashi/Lopez/Conway
Verdere technische details moeten beschikbaar worden in Sebring in maart, wanneer het IMSA WSC en de FIA WEC in hetzelfde weekend de omloop in Florida delen. Of de huidige generatie LMP2's/DPi's nog in actie mag komen, is niet geweten en hetzelfde kan gezegd worden over de bolides uit de huidige topklasse van het FIA WEC. De bedoeling is alleszins een hele rits (nieuwe) constructeurs aan te trekken, merken die nu nog worden tegengehouden door het opvallend hoge kostenplaatje en die in de toekomst een platform krijgen waarmee eenzelfde bolide overal ter wereld kan worden ingezet.

Lees ook: FIA en ACO bevestigen aangepast Hypercar concept
Lees ook: Toyota bevestigt nieuwe Hypercar voor Le Mans
Lees ook: Aston Martin keert terug naar topklasse met Valkyrie Hypercar
Lees ook: Peugeot Sport keert terug naar Le Mans

Foto's: Geert Franquet, AMR & IMSASchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in 24 Heures du Mans op vrijdag 24 januari 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons