van der Horst

24H Le Mans: FIA en ACO bevestigen aangepast Hypercar concept

Hypercar 2020
Hypercar 2020
De FIA en de ACO hebben na een periode van onzekerheid eindelijk klaarheid geschept over de toekomst van de topklasse in de 24 uren van Le Mans. Een jaar geleden presenteerde men het Hypercar concept als een formule die enkel openstond voor prototypes in de strikte zin van het woord. Al snel bleek een gebrek aan enthousiasme bij de constructeurs en dus werd de klasse ook opengesteld voor productie hypercars. Vooralsnog ontbreekt er een naam voor de klasse, men spreekt voorlopig van "Le Mans Prototype Hypercar". Het nieuwe concept gaat in principe al in september 2020 van start, geïnteresseerde constructeurs hebben dus amper een jaar de tijd om een strijdwapen op punt te stellen.
  • Powercars
De klasse wordt dus samengesteld uit echte prototypes en wagens afgeleid van hypercars die constructeurs aanbieden aan het grote publiek. Het algemeen kader voorziet in een minimumgewicht van 1100kg, een 750-tal pk (550kW) en het optioneel (!) gebruik van een hybridesysteem. De boost van de hybridepower wordt beperkt tot 270pk (200 kW) en wordt bij de prototypes op de vooras afgeleverd, bij de productiewagens mag dit systeem niet verplaatst worden. De hybride energie komt pas in actie vanaf 120 km/u in droge omstandigheden en rond de 150km/u als het nat is.

Als richtpunt neemt men een rondetijd van 3min30s voor Le Mans, wat trager is dan oorspronkelijk voorzien. Uiteraard zal de organisatie gebruikmaken van een Balance of Performance om de verschillende concepten gelijk te trekken. Constructeurs die zich baseren op een straatversies moeten van het model in kwestie minstens 20 exemplaren produceren over een periode van twee jaar. Aangezien het nieuwe reglement al van kracht wordt vanaf september 2020, zullen de huidige LMP1 non-hybrid's nog worden toegelaten in het FIA WEC seizoen 2020-2021.

Lees ook: ACO trekt vanaf 2020 opnieuw de kaart van proto's met GT-looks
Lees ook: FIA bevestigt "Hypercar" looks voor nieuwe LMP1's

Foto: WEC/ACODit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in 24 Heures du Mans op vrijdag 14 juni 2019.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons