van der Horst

24H Le Mans: Fernando Alonso: "Een onverdiende, maar prachtige tweede overwinning"

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Weinigen hadden vanmiddag nog geld ingezet op een tweede overwinning voor Fernando Alonso in de 24 Uur van Le Mans. De Spanjaard probeerde samen met zijn teamgenoten Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi (#8) tevergeefs om het tempo van de andere Toyota te volgen, maar kreeg de zege op een uur van het einde in de schoot geworpen. "Soms speelt geluk nu eenmaal een doorslaggevende rol in de autosport", reageerde de Spanjaard na afloop.
Fernando Alonso
Fernando Alonso
Fernando Alonso mag zich voortaan een drievoudige wereldkampioen noemen. Met Renault behaalde hij in 2005 en 2006 de titel in de Formule 1 en meer dan tien jaar later wordt hij bekroond in het WK Uithouding. "Het grootste doel dit weekend was inderdaad om wereldkampioen te worden, en ik ben erg trots dat we daarin geslaagd zijn", aldus de 37-jarige Toyota-rijder. "Het was een lang en zwaar seizoen, vooral door de combinatie met de F1 in 2018, maar vandaag krijgen we loon naar werken." Alonso keert het FIA World Endurance Championship nu even de rug toe om zich in de nabije toekomst op andere uitdagingen te concenteren en zijn opties open te houden. "Al staat het wel vast dat ik terugkom naar het WK en naar Le Mans. De sfeer en de hoogstaande competitie maken van deze race een unieke ervaring."

Lees ook: Alonso/Buemi/Nakajima winnen Le Mans en wereldtitel - Vandoorne derde

Onverdiende zege

Toyota TS050 Hybrid LMP1
Toyota TS050 Hybrid LMP1
De autosportgoden zijn genadeloos, dat werd dit weekend nog maar eens bewezen. De hele race lang hadden Kamui Kobayashi, José-Maria Lopez en Mike Conway (#7) de bovenhand, maar op een uur van het einde werden de rollen omgedraaid door vreemde bandenproblemen bij de leiders. "Het is ongelofelijk om voor de tweede keer op rij te winnen. Deze zege kwam natuurlijk erg onverwacht, want we hadden niet genoeg snelheid over 24 uur om de zusterwagen te kunnen volgen en verdienen dan ook niet om hier op de bovenste podiumtrede te staan", was Alonso eerlijk.

Toyota TS050 Hybrid LMP1
Toyota TS050 Hybrid LMP1
"Soms speelt geluk nu eenmaal een doorslaggevende rol in de autosport. Denk maar aan mijn gemiste wereldtitels met McLaren en Ferrari in de Formule 1, of aan de gruwelijke nederlaag van Toyota in 2016. Als het dan net niet lukt, is dat bijzonder frustrerend, en ik leef dan ook mee met mijn teamgenoten, vooral omdat zij ondertussen echte vrienden geworden zijn. De race heeft ons echter uitgekozen om te winnen en dat moeten we accepteren." 

Volgens hardnekkige geruchten blijft Alonso wel aan boord bij Toyota, maar dan voor een mogelijke deelname aan de Dakar-rally begin volgend jaar.

Lees ook: Alonso/Buemi/Nakajima winnen Le Mans en wereldtitel - Vandoorne derde

Foto's: Arne Simons - Georges De Coster - Geert Franquet



Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in 24 Heures du Mans op zondag 16 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons