van der Horst

Audi stopt met DTM!

Mike Rockenfeller - Audi Sport Team Phoenix
Mike Rockenfeller - Audi Sport Team Phoenix
Na Mercedes, stapt ook Audi uit de DTM. Het merk met de vier ringen kwam tot die beslissing gezien de economische omstandigheden gelinkt aan de coronapandemie. Na een aanwezigheid sinds 2000 zal Audi zich na dit seizoen terugplooien op de Formule E en de customer racing-activiteiten. Het merk uit Ingolstadt veroverde 23 titels, waaronder 11 kronen bij de rijders. Het stond ook 114 keer op het hoogste schavot en behaalde 345 podia. Vorig jaar overklaste Audi de tegenstand, met de titel bij de rijders, de teams en de constructeurs.
  • Powercars
De coronacrisis slachtoffert dus voor het eerst een groot sportief programma bij een autostructeur. We vereenzelvigen Audi bijna met het DTM, net zoals we dat in een niet zo ver verleden deden met de 24 Uur van Le Mans. De voorbije jaren sneed ook zusterbedrijf VW al in de autosportprogramma's, met een exit uit het WK Rally en het WK Rallycross en een focus op elektrische mobiliteit en elektrische autosport.

DTM-organisator ITR lijkt met een huizenhoog probleem te zitten, nadat eerder ook R-Motorsport/Aston Martin was verdwenen. De organisatie reageerde bij monde van voorzitter Gerhard Berger dan ook geprikkeld. "We hadden gehoopt op een meer verenigde aanpak", klinkt het. "Hoewel de beslissing van de raad van bestuur respecteren, stelt de korte termijn in deze beslissing ITR, onze partner BMW en onze teams een aantal specifieke uitdagingen."

Audi was sinds 2000 onafgebroken aanwezig in de DTM, eerst via het programma met de Audi TT-R van Abt Sportsline en nadien met een officieel project. Ook begin de jaren 90 (in het Deutsche Tourenwagen Meisterschaft) zagen we het merk met de vier ringen aan de start staan, waarbij het met Hans-Joachim Stuck en Frank Biela tot tweemaal toe de titel pakte met de Audi V8 Quattro.

Hoe het nu verder moet met de DTM en wat de gevolgen zijn voor de officiële teams alsook klantenteam WRT, blijft afwachten. Halfweg de jaren 90 stond de DTM al voor een gelijkaardige situatie, toen zowel Alfa Romeo als Opel in de herfst van het seizoen 1996 hun afscheid aankondigden. Met Mercedes als enige overgebleven deelnemer, zat er voor de organisatie niets anders op dan de stekker uit het kampioenschap te trekken. Mogelijk betekent het afscheid van Audi, en enkele maanden geleden van R-Motorsport en Aston Martin, dus opnieuw het doodsvonnis van de Deutsche Tourenwagen Masters...
Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Deutsche Tourenwagen Masters op maandag 27 april 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons