van der Horst

Rusland: Pakt Mercedes dit weekend de titel bij de constructeurs?

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Dit weekend strijkt het F1-circus neer op het circuit van Sochi. Vorig jaar won Lewis Hamilton de Grote Prijs van Rusland, terwijl zijn teamgenoot Nico Rosberg op de tweede plaats eindigde. Mercedes won hierdoor het constructeurskampioenschap met nog drie wedstrijden te gaan. Ook dit jaar kan het Duitse team er de titel reeds grijpen, tenzij Ferrari iets uit de hoed kan toveren aanstaande zondag.
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Na een knappe zege van Sebastian Vettel en Ferrari in Singapore, en een onverwacht slechte vertoning van Mercedes, was het weer als vanouds twee weken geleden in Suzuka. De zilverpijlen met Hamilton op kop behaalden opnieuw het maximum aantal punten en de Brit vergrootte zo zijn voorsprong in de WK-tussenstand naar 48 punten op Rosberg en 59 punten op Vettel. Toch heerst er nog een beetje nervositeit in het kamp van Wolff, Lauda en co. Zo achterhaalden zij nog steeds niet de reden voor hun debacle in Singapore, al vermoedt men dat de banden een vinger in de pap hadden.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Voor dit weekend brengt Pirelli zijn meest zachte banden mee, namelijk de supersoft en de soft compounds; dezelfde samenstelling van rubbers gebruikt in Singapore en bovendien verschillend van de soft & medium compounds van vorig jaar. Ook zou het type asfalt in Sochi vergelijkbaar zijn met deze van het Aziatische stratencircuit. Het merk met de ster vreest dat deze combinatie weleens een belangrijke factor zou kunnen betekenen voor de einduitslag op zondag. Een goed resultaat voor hun rivaal uit Maranello en een eventuele wanprestatie van hun kant zou kunnen betekenen dat de kampioenenviering pas tijdens de volgende manche in de VS zou doorgaan.

Start GP van Rusland
Start GP van Rusland
Het Sochi Autodrom is een semi-stratencircuit. De lay-out is een mix van een permanente racebaan rond het pitcomplex en een tijdelijk circuit rond het Olympisch Park, gebouwd naar aanleiding van de Olympische Winterspelen vorig jaar. Het is met zijn 5,848 km de derde langste renbaan op de racekalender, na Spa-Francorchamps en Silverstone. Net zoals vorig jaar zijn er twee verschillende DRS-zones waarbij de eerste in de aanloop naar de eerste bocht naar rechts is en de tweede zich aan de overkant van het circuit bevindt, na bocht 11.

Sebastian Vettel - Ferrari SF15-T
Sebastian Vettel - Ferrari SF15-T
In vergelijking met de wedstrijd van vorig seizoen, toen slechts één pitstop de norm was, worden er nu twee of drie pitstops verwacht. De banden zijn dus een stuk milder vergeleken met wat vorig jaar werd gebruikt en op dit moment ziet het er ook naar uit dat het een droog weekend  wordt. De kwalificaties op zaterdag starten om 14u00 en de wedstrijd op zondag begint een uur vroeger, om 13u00.

Foto's: Racing International Photography  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons