van der Horst

Fraaie deelnemerslijst voor seizoensopener te Nogaro

FIA GT1 - Zolder 2012
FIA GT1 - Zolder 2012
Het liet lang op zich wachten, maar vandaag werd dan eindelijk de deelnemerslijst voor de FIA GT Series vrijgegeven. De lijst voor de openingsmanche in het Franse Nogaro telt 26 wagens waarvan er vier enkel voor deze wedstrijd staan ingeschreven, wat in deze tijd zeker een succes mag genoemd worden. Stéphane Ratel Organisation (SRO) maakt zich bovendien sterk dat dit aantal in de toekomst nog verder kan toenemen, zeker voor de manche te Zolder. In totaal tekenen acht verschillende merken present en dat verdeeld over 16 teams. In tegenstelling tot vorig jaar wordt er nu net als in de Blancpain Endurance Series een onderverdeling gemaakt in drie categoriën gebaseerd op de klassering van rijders; namelijk Pro Cup (11), Pro-Am Cup (11) en Gentlemen Trophy (4).
  • Dreamdrive
De ‘FIA GT’ naam keert dus terug en dat met een waardige deelnemerslijst. Kijken we naar de aanwezige piloten dan springen meteen enkele opvallende namen in het oog, bijvoorbeeld Allan Simonsen, Karun Chandhok, Ricardo Zonta, Anthony Kumpen, Sébastien Loeb, Stéphane Ortelli, René Rast, Alvaro Parente en ga zo maar door. Ook op mechanisch vlak wordt de toeschouwer verwend met 8 verschillende merken aan de start; zijnde Audi, BMW, Mercedes, Ferrari, McLaren, Lamborghini, Ford en Nissan. Voor ons Belgen is er daarenboven ook genoeg te beleven met de aanwezigheid van Anthony Kumpen, Laurens Vanthoor, Enzo Ide, Wolfgang Reip en Greg Franchi en een team als WRT dat maar liefst drie wagens inzet.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra GT3
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra GT3
De best vertegenwoordigde constructeur is Audi met 6 wagens, maar liefst vier teams zullen een beroep doen op de Audi R8 LMS ultra GT3. Het Belgische WRT zet niet twee, maar drie exemplaren van de R8 in; de duo’s Vanthoor/Ortelli en Stippler/Sandstrom komen uit in de Pro Cup, terwijl de derde wagen in handen van René Rast en Niki Mayr-Melnhof de uitdaging aangaat in Pro-Am. Een reeds veel besproken deelname is die van de volledig Belgische tandem Anthony Kumpen – Enzo Ide, beide heren komen uit voor het hoog aangeschreven Phoenix Racing. Verwacht wordt dat het Duiste team tegen de wedstrijd te Zolder een tweede wagen zal klaarstomen. Het Portugese Novarider en het Franse Sainteloc Racing zijn elk goed voor één Audi, al zal dit laatste team enkel in Nogaro in actie komen.
 
Heico Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
Heico Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
Mercedes, BMW en McLaren hebben elk vier wagens op de lijst staan. HTP Gravity Charouz komt, net als WRT, met drie wagens aan de start en dat mooi verdeeld over de drie klassen heen. Daarnaast doet ook Seyffarth Motorsport beroep op een Mercedes SLS AMG GT3, met de opvallende aanwezigheid van Karun Chandhok naast Jan Seyffarth. Eén van de te kloppen merken gaat misschien wel McLaren zijn. Alle ogen zullen in het bijzonder gericht zijn op Sébastien Loeb Racing dat twee exemplaren van de MP4-12C inzet in de Pro Cup met een onwaarschijnlijk sterk duo Loeb/Parente, aangevuld door Parisy/Zuber. Dörr Motorsport doet het dan weer met een bolide in de Pro Cup en de andere in de Gentlemen Trophy.
 
Vita4One Racing Team - BMW Z4 GT3
Vita4One Racing Team - BMW Z4 GT3
Vita4One tekent weer present, voorlopig echter maar met één BMW Z4 GT3, die bestuurd wordt door onze landgenoot Greg Franchi en Frank Kechele, een tweede wagen behoort tot de mogelijkheden voor Zolder. BMW Team Brazil brengt dan weer een kwartet Braziliaanse sterren aan de start in de Pro Cup, voor ons Europeanen klint vooral Ricardo Zonta bekend in de oren, maar namen als Bueno, Jimenez en Khodair hebben elk hun strepen verdiend in nationale kampioenschappen. De Brazilianen zijn verder overigens goed vertegenwoordigd, zo zien we bij het Portugese Rodrive ook allemaal rijders uit het land van de Samba uitkomen op twee Ford GT’s.
 
RJN Nissan GTR Nismo GT3
RJN Nissan GTR Nismo GT3
Een andere team dat ongetwijfeld de nodige aandacht naar zich toe zal trekken is Nissan GT Academy Team RJN. Op Alex Buncombe na, laat de Japanse constructeur zijn wagens uitsluitend besturen door gamers, waaronder zich ook onze landgenoot Wolfgang Reip bevindt. Ook de imposante Nissan GTR Nismo GT3 zelf is ongetwijfeld een aanwinst voor het kampioenschap.
 

Lamborghini LP600+
Lamborghini LP600+
Eindigen doen we in de Italiaanse hoek. Grasser Racing Team vertegenwoordigt Lamborghini met een LP600+, terwijl AF Corse de eer van het steigerende paard verdedigt met een Ferrari 458 Italia voor Filip Salaquarda en Fabio Odini in de Pro-Am cup. In Nogaro is er overigens een eenmalig optreden van SOFREV ASP dat twee dergelijke wagens inzet voor opvallende namen als Soheil Ayari en Fabien Barthez.
 
Zoals u in deze tekst al meermaals kon lezen heeft dit veld zeker het potentieel om nog verder te groeien.  Zo zouden Vita4One, Phoenix en Novadriver elk een extra wagen aan de start kunnen brengen in Zolder. Verder maakt SRO zich sterk dat ook ProSpeed Competition, Reiter Engineering en Young Driver Aston Martin Racing aan het overwegen zijn om naar Limburg af te zakken tijdens het weekend van 20 en 21 april, in het beste geval is een deelnemersveld van 30 wagens dus niet uitgesloten.

c774f4fb471febfdf2d6b5b682359d4a28f801a3.jpg


Foto's: Martijn Wouters, Marnik Mouchaers & Nissan  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons