van der Horst

24h Nürburgring: Manthey Porsche wint na eindsprint met Black Falcon Mercedes

Manthey Racing - Porsche 911 GT3-R
Manthey Racing - Porsche 911 GT3-R
Porsche heeft zijn 70ste verjaardag gevierd door voor het eerst sinds 2011 nog eens de 24 Uur van de Nürburgring te winnen. In helse omstandigheden - of hoe kan het ook anders in de Duitse Eifel - slaagden Frédéric Makowiecki, Patrick Pilet, Richard Lietz en Nick Tandy (Porsche 911 GT3-R #912) erin om de Black Falcon Mercedes AMG GT3 #4 van Adam Christodoulou, Manuel Metzger, Maro Engel en Dirk Müller na de herstart definitief terug te wijzen naar de tweede plek. Maxime Martin (Aston Martin Vantage V12 GT3 #7) viel als beste landgenoot net naast het podium.
Toen de regen en vooral de mist vanmiddag de legendarische Nordschleife in een wurggreep hielden, werd de race om veiligheidsredenen stilgelegd door de wedstrijdleiding. Voor de Manthey Racing Porsche van latere winnaars Makowiecki/Pilet/Lietz/Tandy kwam die rode vlag op het uitgelezen moment, want de achterstand die ze hadden opgelopen door een straf voor te hoge snelheid in een geneutraliseerde zone, smolt op die manier weg als sneeuw voor de zon. De Black Falcon Mercedes vertrok op anderhalf uur van het einde als leider aan de eindsprint, maar de geel-groene Porsche zat op vinkenslag.

Black Falcon - Mercedes AMG GT3
Black Falcon - Mercedes AMG GT3
Na twee ronden plaatste Frédéric Makowiecki de beslissende aanval aan het begin van het GP-circuit. Christodoulou probeerde stand te houden, maakte contact met de Porsche, maar verloor vervolgens even de controle over het stuur. De Brit zou bij momenten nog heel dicht bij de 911 komen, maar de vogel was uiteindelijk toch gaan vliegen. In een verwoede poging om het tempo van Manthey Racing te volgen, kwam de Mercedes zelfs in de vangrail terecht. Genoeg redenen dus voor Black Falcon om blij te zijn met de tweede plek.

Black Falcon - Mercedes AMG GT3
Black Falcon - Mercedes AMG GT3
In een wedstrijd die weinig verrassend getekend werd door heel wat incidenten, crashes en technische problemen, bleven alleen de Porsche en de Mercedes binnen dezelfde ronde van elkaar. Daarachter leek Maxime Martin (AMR Aston Martin) op weg naar het eindpodium na een geslaagde inhaalpoging op Hubert Haupt (Black Falcon Mercedes #6), maar het was uiteindelijk de derde Mercedes van Black Falcon, bestuurd door Yelmer Buurman, die aan het langste eind trok.

Land Motorsport- Audi R8 LMS GT3
Land Motorsport- Audi R8 LMS GT3
De beste Audi's eindigden op de zesde en zevende plek. Kelvin van der Linde (Land Motorsport #1) zette zijn fout van deze ochtend deels recht door na de herstart de maat te nemen van onze landgenoot Frédéric Vervisch (Phoenix Audi #3), maar qua pure snelheid zat er voor de R8 LMS GT3 nooit veel meer in. BMW leek wel de nodige snelheid in huis te hebben met de M6 GT3 van Rowe Racing en Walkenhorst, maar deed zichzelf al in de openingsuren definitief de das om.

Op zaterdag 23 juni wordt op de Nürburgring de derde VLN-manche van het seizoen betwist.

Lees ook: 24h Nürburgring: Mist en regen zorgen voor code rood
Lees ook: 24h Nürburgring: Na 16h: Mercedes leidt de (regen)dans
Lees ook: 24h Nürburgring: FLASH: Dumas gaat zwaar van de baan in leidende Porsche (+ Video)
Lees ook: 24h Nürburgring: FLASH: Zware crash Dries Vanthoor (+ Video)

--- Uitslag 24H Nürburgring 2018 (pdf) ---

Foto's: Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in VLN Langstreckenmeisterschaft Nürburgring op zondag 13 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Nürburgring.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons