van der Horst

TCR International Series debuteert dit weekend in Maleisië met 17 wagens

sfeerbeeld TCR International Series in Maleisië
sfeerbeeld TCR International Series in Maleisië
Dit weekend maakt de TCR International Series haar debuut op de internationale autosportscène. De nieuwe, door CEO Marcello Lotti op poten gezette toerwagenklasse, doet dit in stijl door twee wedstrijden in het voorprogramma van de Grote Prijs F1 van Maleisië af te werken. Geen volle startgrid in Sepang evenwel voor deze première, maar met zeventien wagens, vijf merken (Audi, Ford, Honda, Opel en SEAT), zeven teams en rijders uit tien verschillende landen, hoeft de gedreven Italiaan alvast niet te blozen.
  • Heinz Performance
WestCoast Racing - Honda Civic TCR
WestCoast Racing - Honda Civic TCR
Onder de starters noteren we verscheidene bekende namen van snelle en/of ervaren rijders zoals Gianni Morbidelli, Franz Engstler, Michel Nykjær, Jordi Gené en Pepe Oriola. Zij nemen het op tegen een mix van rijders die hun sporen in internationale klassen hebben verdiend en enkele beloftevolle tieners.

Met negen SEAT Leon Cup Racer, ingezet door vier verschillende teams (w.o. drie voor Target Competition en vier voor Team Craft-Bamboo), is de Spaanse constructeur het best vertegenwoordigd. WestCoast Racing zet drie door JAS Motorsport gebouwde Honda Civic TCR in, Campos Racing  probeert het met twee Opel Astra OPC. Het Liqui Moly Team Engstler zou normaliter met drie Golf GTI van start gaan, maar die raakten niet tijdig klaar zodat het Duitse team hier noodgedwongen - nu ja - met twee Audi TT en één SEAT Leon Cup Racer debuteert.

Proteam Racing - Ford Focus ST TCR
Proteam Racing - Ford Focus ST TCR
Proteam Racing zet voor de eerste twee raceweekends in Maleisië en China slechts één wagen in, een Ford Focus ST ontwikkeld en gebouwd door Onyx Engineering en toevertrouwd aan Diego Romanini. Bedoeling is dat de tweede Ford voor de eerste Europese manche in Valencia wordt afgewerkt, later gevolgd door een derde exemplaar. Ook Campos Racing plant voor Valencia de komst van een derde Opel Astra OPC. Zengo Motorsport tenslotte runt één van de negen SEAT Leon Cup Racers.

Marcello Lotti
Marcello Lotti
Dat Lotti met zijn nieuwgeborene meteen in het voorprogramma van een Grand Prix mag uitpakken, heeft hij ongetwijfeld te danken aan Bernie Ecclestone met wie hij reeds lang goede banden heeft. Het kan overigens best zijn dat er in het F1-randprogramma meer spektakel te zien zal zijn dan in de Grote Prijs zelf...

Wat de timing betreft, die diende uiteraard aangepast aan het format van de GP. Vrijdag wordt gestart met twee vrije oefenritten van elk twintig minuten. Zaterdag op de middag volgt dan de dertig minuten durende kwalificatiesessie, waarbij enkel de snelste twaalf uit Q1 doorstoten naar Q2. Later, om 15u30 plaatselijke tijd, net voor de F1-kwalificatie, wordt geschiedenis geschreven met de allereerste TCR-race, verreden over 8 ronden of max. 20 minuten. De tweede race op zondag om 12u35, eveneens over 8 ronden, geldt als opwarmer voor de eigenlijke GP.

Het TV-aanbod is momenteel nog wat mager met kanalen zoals SKY Italia (indien geen F1 dat weekend), Sport1 (Rusland - hoogtepunten), BT Sport (GB - indien geen F1), 4SportPro (Finland - hoogtepunten),  Fox International (Asia - hoogtepunten), Mediapro F1 Channel (Latijns-Amerika) maar ook Motors TV. Onderhandelingen om ook Duitsland, Portugal, Spanje, het Midden-Oosten, China en Indonesië te coveren worden naar verluidt binnenkort afgerond. Voor wie Motors TV niet in zijnTV-pakket heeft zitten, is er hoop. Er wordt momenteel alles aan gedaan om de wedstrijden ook via live streaming te coveren. We houden het voor u in het oog. Dat Eurosport Events, de promotor van het concurrerende WTCC de serie niet in zijn programmatie opneemt, is logisch.

Het startveld:

6 Liqui Moly Team Engstler Franz Engstler (GER) Audi TT
7 Liqui Moly Team Engstler Lorenzo Veglia (ITA) SEAT León Racer
8 Liqui Moly Team Engstler Mikhail Grachev (RUS) Audi TT

10 West Coast Racing Gianni Morbidelli (ITA) Honda Civic TCR
23 West Coast Racing Renè Münnich (GER) Honda Civic TCR
24 West Coast Racing Kevin Gleason (USA) Honda Civic TCR

17 Target Competition Michel Nykjær (DEN) SEAT León Racer
25 Target Competition Stefano Comini (SUI) SEAT León Racer
33 Target Competition Andrea Belicchi (ITA) SEAT León Racer

20 Campos Racing Igor Skuz (UKR) Opel Astra OPC
21 Campos Racing Jordi Oriola (ESP) Opel Astra OPC

74 Team Craft-Bamboo LUKOIL Pepe Oriola (ESP) SEAT León Racer
77 Team Craft-Bamboo LUKOIL Sergey Afanasyev (RUS) SEAT León Racer
88 Team Craft-Bamboo LUKOIL Jordi Gené (ESP) SEAT León Racer
99 Craft-Bamboo Racing Frank Yu Siu Fung (HKG) SEAT León Racer

55 Zengő Motorsport Ferenc Ficza (HUN) SEAT León Racer

72 Proteam Racing Diego Romanini (ITA) Ford Focus ST

Timing: (GMT + 8)

Vrijdag 27 maart:
 12:40 – Free Practice 1
 16:45 – Free Practice 2
Zaterdag 28 maart:
 12:30 – Qualifying
 15:30 – Race 1 (8 ronden)
Zondag 29 maart:
 12:35 – Race 2 (8 ronden)

Foto's: TCR Intl.SeriesSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op dinsdag 24 maart 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Maleisië.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons