van der Horst

Virtual Belcar krijgt vermoedelijk volwaardig kampioenschap

Andy Jaenen
Andy Jaenen
De Belcar-paddock mag zich opmaken voor een volledig online kampioenschap. Dat heeft Belcar Championship Coordinator Andy Jaenen onthuld aan Autosport.be in de marge van een eerste wedstrijd op Circuit Zolder afgelopen weekend. Na een geslaagde oefengalop wordt er gewerkt aan een competitie van vijf verschillende wedstrijden, afgesloten door een virtuele editie van de 24 Uur van Zolder. Een virtuele kopie dus van hoe een 'echt' Belcar-seizoen er dus zou kunnen uitzien.
Radicals Online Belgium - Radical SR8
Radicals Online Belgium - Radical SR8
De wedstrijd van afgelopen zondag, gewonnen door Fabrice Cornelis en Thomas Stockmans, was een voorbode van wat het Belcar Endurance Championship in de komende weken zal te bieden hebben. "Zie het als een proloog, een mogelijkheid om te ontdekken wat de organisatie van zo'n wedstrijd op iRacing zou inhouden", aldus Andy Jaenen aan Autosport.be. "Voor ons is de organisatie van een virtuele race natuurlijk helemaal nieuw." Er was reden tot tevredenheid, en niet alleen dankzij meer dan vijftig teams op de deelnemerslijst.

De livestream werd door meer dan 8000 mensen bekeken, beduidend meer dan eender welke andere race op het kanaal van Simracersworld. Het commentaar was in het Engels en dat blijft volgens Jaenen ook nog even zo. "In de Benelux bestaan geen bedrijven die vertrouwd zijn met een uitzending van online races. We wilden dat de regie was afgestemd op de commentatoren en opteerden dus voor het Engels. Desondanks is het een optie voor de toekomst om een extra lijn te voorzien met Nederlandstalig commentaar, al is het nog te vroeg om daar concreet over te zijn."

24 uur online racen

Start 2019 Belcar Finaleraces
Start 2019 Belcar Finaleraces
Aangezien de proloog op een succes is uitgedraaid, werken Andy Jaenen en Ronald Moons aan de lancering van een volledig Belcar-kampioenschap. De kalender bestaat uit vijf wedstrijden, met vermoedelijk tweemaal Circuit Zolder en evenveel afspraken op het circuit van Spa-Francorchamps. De agenda wordt vervolledigd door een wedstrijd op een 'exotisch' circuit naar keuze.


24 Hours of Zolder 2019 - Grid
24 Hours of Zolder 2019 - Grid
"Maar afsluiten doen we in ieder geval met een virtuele 24 uursrace op het Limburgse circuit", onthult de man uit Heusden-Zolder. "Daarnaast bekijken we mogelijkheden om een race te hebben op een Nederlands circuit. En omdat we gemerkt hebben dat ervaring en oefening een rol speelt in wat er zich op het digitale circuit afspeelt, denken we erover na om voor de start van het seizoen een verplichte testrace te houden, zodat iedereen kan opwarmen voor het echte werk. Concrete informatie verwacht ik volgende week."

Nieuw talent

Andy Jaenen, sinds kort in België verantwoordelijk voor simulatorspecialist Simtag, is aan het virtuele avontuur begonnen met dezelfde insteek als bij Skylimit Events. "Zowel op de simulator als tijdens trackdays krijg ik te maken met een grote groep mensen van wie het de droom is om op een dag op een circuit te racen", gaat Jaenen door. "Met een online kampioenschap geven we de mogelijkheid aan heel wat mensen die nooit de kans hebben gekregen om zich op een circuit te tonen. Ik ben ervan overtuigd dat talent op een simulator zich mits voldoende oefening ook vertaalt naar het echte circuit. Ik hoop dan ook dat we binnenkort een simulatorrijder van het virtuele Belcar-kampioenschap mogen verwachten op de startgrid van het Belcar Endurance Championship."

Foto's: Marnik Mouchaers, Racingpixels, Martijn Wouters & Ewold Van der MaerenSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Belcar Endurance op dinsdag 28 april 2020.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons