van der Horst

WRT stopt samenwerking met Audi - overstap naar BMW?

Team WRT - Audi R8 LMS GT3 Evo II
Team WRT - Audi R8 LMS GT3 Evo II
De samenwerking tussen Team WRT en Audi komt eind dit jaar ten einde. Dat heeft het team uit Baudour vandaag bekendgemaakt. Hoewel WRT het niet met zoveel woorden zegt, ligt Audi's beslissing om te stoppen met het LMDh-programma mee aan de basis van die keuze. Ook is het onduidelijk of er een opvolger komt van de huidige Audi R8 GT3-bolide. Met deze aankondiging ligt de weg open voor WRT om een programma te starten met BMW, een constructeur die de komende seizoenen zowel een GT3- en GT4-programma zal hebben als een LMDh-project.
Vincent Vosse
Vincent Vosse
WRT en Audi Sport, het waren de voorbije seizoenen synoniemen in de SRO-kampioenschappen. Vincent Vosse maakte er daarnaast geen geheim van richting de 24 Uur van Le Mans te willen trekken. Ter voorbereiding daarvan werkte WRT enkele LMP2-wedstrijden af, maar toen Audi dit jaar plots zijn LMDh-programma op basis van een Multimatic-chassis in de koelkast plaatste, troepten donkere wolken samen.

Vincent Vosse (WRT) - Bart Mampaey (RBM)
Vincent Vosse (WRT) - Bart Mampaey (RBM)
De laatste weken en maanden gonst het van geruchten dat WRT naar BMW kijkt voor de toekomstige sportieve programma's en afgelopen week bij de 24 Hours of Spa zag Autosport.be daarenboven ook personen met een verleden bij BMW in de box bij WRT. Daarnaast kondigde BMW vorige week ook aan met zijn LMDh-bolide in 2024 naar het FIA WEC te trekken. Het lijkt een kwestie van tijd voor een officiële aankondiging volgt, maar dan blijft de vraag waar de toekomst van enkele Audi-fabriekspiloten ligt, niet in het minst Dries Vanthoor. Charles Weerts, zoon van medeteameigenaar Yves Weerts, lijkt alvast een evidentie in de toekomst van het team.

Vincent Vosse
Vincent Vosse
"Dit is een zeer speciaal en emotioneel moment voor iedereen bij Team WRT en voor mij persoonlijk, nu we aankondigen dat een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van ons bedrijf weldra tot een einde zal komen en een nieuw hoofdstuk gaat beginnen", vertelt WRT-teambaas Vincent Vosse. "Dat is logisch, aangezien Audi het merk is waarmee we van bij de oprichting van Team WRT eind 2009 werden geassocieerd en tevens onze enige partner in de GT3-racerij."

Laurens Vanthoor kijkt op het podium even omhoog, ter nagedachtenis aan J.G. Mal-Voy
Laurens Vanthoor kijkt op het podium even omhoog, ter nagedachtenis aan J.G. Mal-Voy
W Racing Team werkte uiteindelijk 13 seizoenen samen met Audi Sport, waarbij de rol van de Belgian Audi Club en in het bijzonder wijlen J.G. Mal-Voy, niet te onderschatten is. Het Belgische WRT is en blijft het meest succesvolle Audi-team uit de GT3-racerij, met ook een belangrijk aandeel voor Belgische rijders, denken we recent maar aan tweevoudig regerende Sprint Cup-kampioenen Dries Vanthoor en Charles Weerts.


Vincent Vosse
Vincent Vosse
In het totaal was WRT acht keer het beste team in de sprint-competitie, op negen seizoenen. WRT pakte daarnaast in vier van de acht seizoenen de titel bij de teams in GT World Challenge Europe/Blancpain GT Series en zag ook driemaal een (of meerdere) van zijn rijders de titel pakken in de Overall-ranking (Sprint + Endurance), waarin ook huidig Porsche-fabrieksrijder Laurens Vanthoor een belangrijk aandeel had.

Update: Reactie Audi Sport

Audi wint 10H Suzuka 2019
Audi wint 10H Suzuka 2019
Dat succes is Audi uiteraard ook niet ontgaan en in een korte boodschap is het merk met de vier ringen WRT erkentelijk voor de successen. "W Racing Team heeft 13 rijderstitels veroverd in de GT-racerij met daar bovenop nog eens 20 titels in klassen, telkens met de Audi R8 LMS GT3. Daarnaast was het team niet enkel een van de vele door Audi Sport ondersteunde deelnemers, maar ook een echte mondiale ambassadeur voor Audi Sport. Met het merk pakte het team internationale zeges, bijvoorbeeld in de 10 Uur van Suzuka en de 12 Uur van Bathurst en het was van kapitaal belang voor de titels in de Intercontinental GT Challenge. Zes zeges in etmaalraces, inclusief de allereerste met een Audi R8 LMS in Spa in 2011, en tientallen zeges met GT- en toerismewagens in sprint- en uithoudingsraces vormen de kroon op het werk. De samenwerking tussen Team WRT en Audi Sport customer racing heeft de klantenracerij mee vorm gegeven bij Audi en is een van de meest opzienbarende succesverhalen in de moderne GT-racerij."

Chris Reinke
Chris Reinke
"Na 13 fantastische jaren gaan we elk onze eigen weg vanaf 2023, maar dat doen we in goede verstandhouding", zegt Chris Reinke, bij Audi Sport hoofd van de customer racing-afdeling. "De nauwe relatie met Vincent Vosse en Yves en Pascal Weerts wordt gekenmerkt door vertrouwen, gedeelde sportieve waarden en een absolute honger naar succes. Een welgemeende danku aan hen en aan het hele team, alsook de beste wensen voor de toekomst."

Update 15H: Overstap naar BMW is officieel

BMW bevestigde dat het met WRT in zee gaat.

Foto's: Geert Franquet, Georges De Coster, Arne Simons, Racing International Photography & Audi/Ferdi Kräling Motorsport-Bild GmbHDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit op dinsdag 2 augustus 2022.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons