van der Horst

24H Spa: Outsider BMW klopt verzamelde concurrentie

Algemeen podium 24 Hours of Spa 2016
Algemeen podium 24 Hours of Spa 2016
De Rowe Racing BMW M6 GT3 van onze landgenoot Maxime Martin, Alexander Sims en Phillip Eng heeft de 69e editie van de 24 Hours of Spa gewonnnen. De zege ging op die manier ietwat onverwacht, maar daarom niet onverdiend, naar BMW. AKKA ASP bezorgde Mercedes een eveneens ietwat onverhoopt podium en Laurens Vanthoor reed de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 in de absolute eindfase naar de laatste podiumtrede.
  • Dreamdrive
Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
De zege leek op vrijdagavond na afloop van de Super Pole meer dan ooit op weg naar Mercedes, maar  na de technische controle bleek er iets niet pluis te zijn. Audi erfde zo op zaterdagmiddag nog de pole voor de 24 Hours of Spa, de Duitse constructeur moest echter in de wedstrijd zelf de duimen leggen voor BMW en Mercedes. Maxime Martin, Alexander Sims en Phillip Eng zegevierden uiteindelijk in hun Rowe Racing BMW #99 in wat slechts de eerste deelname van de potente Bimmer was in de 24 Hours of Spa.

Emil Frey Racing - Jaguar G3
Emil Frey Racing - Jaguar G3
Toen de lichten op groen sprongen was het meteen de Grasser Racing Lamborghini Huracán GT3 #16 van Mirko Bortolotti die ietwat onverwacht het hele eerste uur het veld aanvoerde voor een duo van Audi's. Ook de Emil Frey Jaguars en de Garage 59 McLaren 650S GT3 #58 konden zich even vooraan laten opmerken. Uiteindelijk kenden de Jaguars zowel mechanische pech als een contact met een concurrent, terwijl het McLaren kamp wederom competitief was, doch enkel met de #58, maar ook nu weer met de nodige pech kreeg af te rekenen. Het duurde evenwel niet lang vooraleer de uiteindelijke winnaar zich vooraan kwam nestelen en al snel het heft in handen nam. 

Bentley Team M-Sport - Bentley Continental GT3
Bentley Team M-Sport - Bentley Continental GT3
De eindfase werd uiteindelijk nog heel spannend toen met nog een halfuur op de klok ineens een hevige regenbui losbrak boven de omloop. De Bentley Continental GT3 van Maxime Soulet, Wolfgang Reip en Andy Soucek verloor zo een zeker tweede plaats aan de AKKA ASP Mercedes #88 van Tristan Vautier, Felix Rosenqvist en Renger van der Zande. Ook de Mercedes #86 van Thomas Jäger, Gary Paffett en Maxi Götz leek op weg naar een podium, maar de auto beging bij de laatste pitstop (voor regenbanden) een unsafe release. Laurens Vanthoor stootte alzo in de #28 WRT Audi die hij deelt met René Rast en Nico Müller nog door naar de laatste podiumtrede.

Rowe Racing - BMW M6 GT3
Rowe Racing - BMW M6 GT3
Maxime Martin mocht dus vandaag bij diens elfde poging en 29 jaar na de eerste zege van zijn vader Jean-Michel Martin zijn eerste triomf vieren in de Ardeense klassieker; vader Jean-Michel won zelf liefst vier keer in Spa. BMW was duidelijk de outsider dit weekend, met constructeurs als Audi en Mercedes die de favorietenrol op voorhand invulden. Audi heeft immers een klein jaar voorsprong op de andere constructeurs qua ontwikkeling van zijn "nieuwe" GT3-bolide , Mercedes toonde al tijdens de 24 Uren van de Nürburgring dat het dit jaar erg sterk voor de dag komt.

IMSA Performance - Porsche 911 GT3 R
IMSA Performance - Porsche 911 GT3 R
Het merk met de ster kon door de vijf minuten penalty die het kregen na de Super Pole nooit echt vooraan meestrijden, maar pakte nog wel de tweede podiumtrede als troostprijs. In de Pro-Am klasse was de zege voor de IMSA Performance Porsche #76 van Maxime Jousse, Patrick Pilet en Raymond Narac. Een Ferrari 458 Italia GT3 was dan weer primus in de Am klasse met de #888 Kessel Racing bolide van Vadim Glitin, Liam Talbot en Nicola Cadei en Marco Zanuttini. 

SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
In de nationale klasse zagen we slechts twee Porsche's, de #911 RMS haalde het van de Speedlover #230 van Wim Meulders, Gregory Paisse, Pierre-Yves Paque en Philippe Richard. Een slipper van Meulders en een daaropvolgende aanrijding, plus een klapband (met Paisse aan het stuur) zorgden uiteindelijk voor een pak oponthoud. Desalniettemin vond het team van André Van Hoof het een zeer positieve ervaring, temeer daar de Porsche onderweg geen enkel probleem kende. Het Belgische team ontsnapte bovendien in het laatste halfuur nog aan een opgave na een slipper in de regen.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Minder geluk was er voor Frédéric Vervisch, Dries Vanthoor en Will Stevens. Zij reden op een solide derde plaats toen tijdens de nacht de #1 Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 opeens  met een kapotte splitter en benzinepomp te kampen kreeg. Teamcollega's Adrien de Leener en Bertrand Baguette pakten uiteindelijk nog een achtste plaats in de #4 WRT Audi die ze deelden met Pierre Kaffer. 


Attempto Racing - Lamborghini Huracán GT3
Attempto Racing - Lamborghini Huracán GT3
Christian Kelders en Fred Bouvy moesten zich tevreden stellen met de 43e plaats algemeen (16e in Pro-Am) in hun Saintéloc Racing Audi #25, terwijl Louis Machiels als 52e geklasseerd werd met de Attempto Racing Lamborghini #100. De Belgische deelnemers aan de Am Cup, Stéphane Lémeret en Bernard Delhez (beiden in een Ferrari), werden respectievelijk als 58e en 59e in het algemene klassement opgenomen.

Lees ook: 24H Spa: Reacties uit de Pro-Cup na de wedstrijd
Lees ook: 24H Spa: Reacties uit de ProAm-Cup na de wedstrijd
Bekijk foto's: Vreugde en verdriet na de 24 Hours of Spa 2016
Bekijk foto's: De 24 Hours of Spa 2016 in beeld gebracht
Bekijk foto's: Nachtfoto's uit de 24 Hours of Spa 2016

--- Uitslag 24 Hours of Spa 2016 (PDF) ---

Foto's: Martijn Wouters, Arne Simons & Georges De Coster  • Shopa

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons