van der Horst

24H Spa: Wat een finale! Ferrari klopt WRT Audi na epische strijd

Iron Lynx - Ferrari 488 GT3
Iron Lynx - Ferrari 488 GT3
Niet te geloven. Op een uur van het einde leek niet Ferrari, maar wel Audi en WRT op weg te zijn naar de overwinning in de 73ste editie van de 24 Hours of Spa. Het Belgische team nam de juiste bandenkeuze net voor de regen met bakken uit de lucht viel. Ferrari leek uitgeteld, maar een neutralisatie en een onvergetelijke prestatie van Alessandro Pier Guidi, teamgenoot van Nicklas Nielsen en Côme Ledogar (#51 Iron Lynx), deed het tij op enkele minuten van het einde toch nog keren.
  • De Swert Opticiens
Van wanhoop naar euforie. Zo kan de slotfase van de 24 Uur van Spa 2021 samengevat worden in het kamp van Ferrari. Alessandro Pier Guidi vertrok met slicks na zijn laatste pitstop, maar hevige regen was op komst. WRT had de luxe om een ronde later banden te kunnen wisselen, anticipeerde op wat er komen zou en bevond zich plots ruim aan de leiding van de wedstrijd. Een derde zege voor het team uit Baudour leek in de maak.

WRT - Audi R8 LMS GT3
WRT - Audi R8 LMS GT3
Een wolkbreuk zorgde echter voor veel brokken her en der op het circuit van Francorchamps en de racedirectie had geen andere keuze dan de wedstrijd te neutraliseren. Een godsgeschenk voor het Italiaanse kamp, want Pier Guidi kon weer aansluiten en zag zijn achterstand teruggebracht, toen het licht op een halfuur van het einde op groen ging, tot een handvol seconden. Op tien minuten van het einde was de kloof gedicht en na een fabelachtige inhaalbeweging aan de buitenkant van Blanchimont was het pleit beslecht. Ferrari wint zo voor de vierde keer in Spa, zeventien jaar na het succes van de 550 Maranello van Gollin-Bryner-Calderari-Cappellari.
Audi in zak en as
Voor het tweede jaar op rij strandde Audi op de tweede plaats, met de #32 WRT Audi R8 LMS van Dries Vanthoor, Kelvin van der Linde en Charles Weerts, de enigen die echt een vuist konden maken tegen de winnende 488 GT3. De Ferrari-rijders leiden nu trouwens ook de GT World Challenge Europe Endurance Cup, met de auto die een jaar geleden kampioen werd. De WRT-rijders bezetten de tweede plek.

Garage 59 - Aston Martin Vantage AMR GT3
Garage 59 - Aston Martin Vantage AMR GT3
2021 werd een ware nederlaag voor de Duitse merken, want naast de zege van Ferrari werd de derde podiumtrede ingenomen door de officieel ondersteunde Aston Martin #95 van Garage 59, bestuurd door Marco Sörensen, Nicki Thiim en Ross Gunn. In 2006 werden de Britten tweede, ditmaal werd het dus de bronzen medaille. Porsche, Mercedes en BMW keren met het schaamrood op de wangen huiswaarts.

De GT World Challenge Europe trekt eind augustus naar Brands Hatch voor de eerstvolgende sprintwedstrijd, een week later gevolgd door de Endurance Cup op de Nürburgring. De Intercontinental GT Challenge kent zijn vervolg op 17 oktober in Indianapolis, met vervolgens de finale begin december in Kyalami.

Foto's: Arne Simons



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons