van der Horst

Mercedes presenteert vierde bolide sinds terugkeer (+ Foto's & video)

Mercedes AMG F1 W04
Mercedes AMG F1 W04
Mercedes was het eerste team in de nieuwe week om het zeil van haar bolide voor 2013 te halen. 2013 moet het jaar worden waarin Mercedes eindelijk in staat is regelmatig voor podiums te strijden, na een ietwat teleurstellend seizoen 2012. Daarin sprokkelde het team het minste aantal punten uit zijn jonge geschiedenis, hoewel het seizoen één GP meer telde dan de jaren ervoor. Afgelopen seizoen scoorden de Silberpfeilen dan wel hun allereerste zege, de troepen onder leiding van Norbert Haug rondden het jaar echter slecht af. De Duitser betaalde de wanprestatie dan ook cash en werd opgevolgd door Toto Wolff.
Nico Rosberg
Nico Rosberg
Michael Schumacher out, Lewis Hamilton in; 2013 wordt gezien als het jaar van de wederopstanding, na een desastreus einde van het seizoen 2012. Op een bepaald ogenblik in de tweede seizoenshelft moest Mercedes zelfs vijf GP's lijdzaam toezien alvorens het terug een punt zou scoren. Michael Schumacher zette in zijn laatste Grote Prijs de scheve situatie nog ietwat recht door zes punten te sprokkelen met een zevende plaats. Mercedes finishte echter op een vijfde plaats in de stand, mijlenver van concurrent Renault en in schril contrast met de prestaties van Brawn GP drie seizoenen eerder. Volgens teamchef Ross Brawn beschikt Mercedes AMG over de sterkste rijdersbezetting in de F1 anno 2013.

Mercedes AMG F1 W04
Mercedes AMG F1 W04
Hoe de bolide er zou gaan uitzien, was niet geheel een verrassing meer, nadat Nico Rosberg eerder vandaag reeds de piste koos in de F1 W04 (zie video onderaan). De looks zijn grotendeels dezelfde als deze van verleden jaar, niet echt wereldnieuws gezien de reglementen voor 2014 in grote lijnen identiek zijn aan die van het afgelopen seizoen. Bij Mercedes spreekt men van een "gesofisticeerde evolutie van de wagen van verleden jaar" en ook bij de troepen van Ross Brawn kiest men, in navolging van McLaren, Ferrari en Sahara Force India en in tegenstelling tot Renault-teams Red Bull Racing en Lotus enerzijds en Sauber anderzijds, voor een vloeiende neus, zonder abrupte trap. Volgens Mercedes zou het cosmetisch paneel hen een klein aerodynamisch voordeel gunnen, dat zouden thans tests hebben uitgewezen. Daarnaast werd de voorvleugel hertekend en bracht men ook evoluties aan op het uitlaatsysteem waarvan de vorige versie eind vorig jaar nog van de wagen werd verwijderd. Ook bij de F1 W04 oogt de achterkant van de wagen bijzonder compact, waarbij men blijft zweren bij de push-rod (vooraan) en pull-rod (achteraan) ophanging. Geen "dubbele DRS" meer dit jaar op de Mercedes, dat systeem is zoals u weet niet langer toegelaten in 2013.

Lewis Hamilton - Mercedes AMG
Lewis Hamilton - Mercedes AMG
In de namiddag krijgt nieuwkomer Lewis Hamilton de kans om de F1 W04, meteen de eerste niet-McLaren F1-bolide waar de Brit ooit mee reed, voor het eerst aan de tand te voelen, in afwachting van de start van de effectieve tests dinsdag. Nico Rosberg werkt morgen de eerste van twaalf testdagen met de F1 W04 af, waarna Lewis Hamilton op woensdag de bolide op de pijnbank mag leggen. Beide heren op televisie van elkaar onderscheiden belooft dit jaar overigens een interessante opdracht te worden. Waar Michael Schumacher's rood-roze helm afgelopen jaar nog goed te onderscheiden was van de gele kleuren van Rosberg's exemplaar, heeft ook Lewis Hamilton er voor geopteerd trouw te blijven aan zijn hoofdzakelijk door geel gedomineerde helm.
Foto's: Daimler  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons