van der Horst

FIA GT Series veld van 23 wagens hoofdact tijdens topweekend op Circuit Zolder

Nogaro: De hoofdrace in beeld gebracht
Komend weekend is het dan eindelijk zo ver, een eerste grote internationale circuit competitie zal ons land aandoen op het Circuit van Zolder. De FIA GT Series mogen dan wel de hoofdact zijn met 23 indrukwekkende GT3-bolides, de meeting heeft over de breedte nog veel meer te bieden met de eerste wedstrijden van een versterkt BRCC Sprint en Endurance en de spectaculaire bolides van de SuperCar Challenge. Mocht u dit jaar nog niet de sensatie van een racewagen in levende lijve hebben mogen beleven, dan is komend weekeinde de uitgelezen gelegenheid om de lange autosportloze winter weg te spoelen op Circuit Zolder. Het weerbericht belooft dit weekend alvast veel zon, al zullen de temperaturen terug wat lager liggen.
Nogaro: De hoofdrace in beeld gebracht
Na het uitdoven van het WK GT1 vorig jaar bleef Stéphane Ratel - zoals we trouwens van hem gewoon zijn - niet bij de pakken zitten. De opvolger van het kampioenschap, of beter gezegd de verderzetting onder een meer bescheiden titel, mag alvast een succes genoemd worden. Tijdens het openingsweekend van de FIA GT Series te Nogaro dat u reeds uitgebreid kon volgen op autosport.be, bleek alvast dat het sprintformaat nog steeds garant staat voor close racing van de bovenste plank en dat met enkele van de meest spectaculaire wagens van het moment. Voor de tweede wedstrijd van het seizoen mogen we ons alvast opmaken voor een aantrekkelijk deelnemersveld van 23 GT3’s verdeeld over de Pro Cup (11), de Pro-Am Cup (9) en Gentlemen Trophy (3).
 
Monza: De race in beeld gebracht
Voor de wedstrijd in Zolder zal een gloednieuwe Reiter Lamborghini Gallardo GT3 FL II het veld vervoegen in de Pro Cup, met Peter Kox en Stefan Rosina achter het stuur moet deze Italiaanse schone zeker in staat zijn om vooraan mee te strijden. Ten opzichte van Nogaro ontbreken er weliswaar ook enkele wagens. Zo zien we de twee Sofrev ASP Ferrari’s niet meer terug, maar beide Italiaanse GT3’s hadden zich dan ook alleen voor de meeting te Nogaro ingeschreven. Helaas blijft ook de aanwezigheid van een BMW Z4 GT3 in de Vita4One kleuren uit, de equipe van Michael Bartels zal in Zolder wel het onderhoud voor BMW Team India verzorgen. 23 deelnemers voor een sprintkampioenschap is echter nog steeds een goed gevulde startgrid. Voor de toeschouwers herbergt het veld daarenboven een zeer grote diversiteit aan GT3-wagens; zo zullen er met Audi, BMW, Mercedes, McLaren, Ford, Lamborghini, Nissan, Ferrari acht verschillende merken vertegenwoordigd worden.

Nogaro: De kwalificatierace in beeld gebracht
De Belgische manche van het sprintkampioenschap is daarenboven ook de uitgelezen kans voor onze verschillende landgenoten aan de start om hun thuisvoordeel uit te spelen en extra in de kijker te staan. Anthony Kumpen en Enzo Ide vormen aan het stuur van een Phoenix Audi het enige volledig Belgische duo aan de start. Na een degelijke vierde plaats in Nogaro en een nog straffere zesde plaats tijdens de ultra competitieve Blancpain race te Monza afgelopen weekend lijkt de West-Vlaams-Limburgse tandem dit weekend zonder twijfel in staat om het podium te beklimmen. “Veel mensen, sponsors en vrienden zullen naar Circuit Zolder afzakken en ik denk echt dat er een heel groot publiek zal komen opdagen. We kennen het circuit als onze broekzak en ook de wagen heeft inmiddels al heel wat minder geheimen voor ons, dus het doel is om op het podium te finishen en belangrijke punten te scoren,” aldus Anthony Kumpen.
 
Monza: De kwalificaties in beeld gebracht
Een andere grote Belgische inbreng komt er natuurlijk van het Belgian Audi Club Team WRT dat maar liefst drie exemplaren van de Audi R8 LMS ultra GT3 aan de start brengt en in Nogaro nog het volledige podium inpalmde (achteraf kreeg de #12 wel nog straftijd toebedeeld). WRT is dan ook de te kloppen formatie komend weekend. Op de wagen met startnummer #11 komt de enige Belgische piloot binnen het team in actie, Laurens Vanthoor zal er samen met zijn mentor Stéphane Ortelli voor de zege proberen te gaan in zijn eigen achtertuin.

Monza: Beelden van op de startgrid
Wolfgang Reip is de vierde en laatste Belg die we in actie zullen zien komen dit weekend. De winnaar van de Europese Nissan GT Academy doet dit aan het stuur van een van de twee imposante RJN Nissan GT-R Nismo GT3’s aan de start. Vorige week kon u op autosport.be reeds uitgebreid kennismaken met Wolfgang die in Zolder nog maar aan zijn derde wedstrijd met de Nissan toe is. In Nogaro wist de rookie reeds indruk te maken door meteen scherpe tijden neer te zetten en in Monza kwalificeerde hij de wagen in de eerste helft van het veld en mocht hij meteen ook de start nemen om vervolgens de wagen te laten oprukken tot aan de rand van de top 15. Afgelopen weekend vertrouwde de man uit Terhulpe ons in Italië alvast toe dat hij er enorm uitkijkt om eindelijk eens voor eigen publiek, vrienden en familie in actie te komen. Nog geen jaar geleden stond ‘Wolf’ nog aan de andere kant van de omheining op Circuit Zolder, het kan verkeren…
 
Nogaro: De warm up in beeld gebracht
Naast de Belgen aan de start zijn er natuurlijk nog heel wat andere favorieten. Vanzelfsprekend zal Sébastien Loeb weer in het midden van de belangstelling staan, samen met McLaren fabriekspiloot Alvaro Parente is hij zonder twijfel een van de te kloppen deelnemers. Ook de HTP Charouz Mercedes #1 van Maximilian Buhk en de verrassende Alon Day mag niet uit het oog verloren worden, net als het Seyffarth Motorsport exemplaar in handen van Karun Chandhok en Jan Seyffarth. De BMW Team Brazil wagens presteerden zeer degelijk tijdens hun eerste wedstrijd in Frankrijk en het is dus uitkijken of de vier grote Braziliaanse namen kunnen bevestigen in Zolder. Tot slot vermelden we nogmaals de Reiter Lamborghini van Kox/Rosina en de Novadriver Audi van Campanico/Viera die opvallend sterk presteerde tijdens de seizoensopener.

See you in Zolder!

Deelnemerslijst FIA GT Series Circuit Zolder 2013

Legende (kleurcodes)
Pro Cup
Pro-Am Cup
Gentlemen Trophy


#TeamRijdersWagen
0.BMW Team BrazilCaca Bueno
Allam Khodair
BMW Z4
1.HTP Gravity CharouzMaximilian Buhk
Alon Day
Mercedes SLS AMG GT3
2.HTP Gravity CharouzSergei Afanasiev
Alan Simonsen
Mercedes SLS AMG GT3
3.HTP Gravity CharouzJan Stovicek
Petr Charouz
Mercedes SLS AMG GT3
4.Phoenix RacingEnzo Ide
Anthony Kumpen
Audi R8 LMS ultra
6.BMW Sports Trophy Team IndiaArmaan Ebrahim
Matteo Cressoni
BMW Z4
7.Rodrive CompetiçoesMattheus Dall' Agnol Stumpf
Claudio Ricci
Ford GT
8.Rodrive CompetiçoesRaijan Mascarello
Felipe Tozzo
Ford GT
9.Sebastien Loeb RacingSébastien Loeb
Alvaro Parente
McLaren MP4-12C
10.Sebastien Loeb RacingAndreas Zuber
Mike Parisy
McLaren MP4-12C
11.Belgian Audi Club Team WRTStéphane Ortelli
Laurens Vanthoor
Audi R8 LMS ultra
12.Belgian Audi Club Team WRTRené Rast
Niki Mayr-Melnhof
Audi R8 LMS ultra
13.Belgian Audi Club Team WRTFrank Stippler
Edward Sandström
Audi R8 LMS ultra
14.NovadriverCesar Campanico
Carlos Viera
Audi R8 LMS ultra
16.Dörr MotorsportNiclas Kentenich
Daniel Keilwitz
McLaren MP4-12C
17.Dörr MotorsportPaul Green
TBA
McLaren MP4-12C
21.BMW Team BrazilRicardo Zonta
Sergio Jimenez
BMW Z4
22.Lamborghini Blancpain ReiterPeter Kox
Stefan Rosina
Lamborghini LP600+
22.Grasser RacingHari Proczyk
Dominik Baumann
Lamborghini LP600+
28.Seyffarth MotorsportKarun Chandhok
Jan Seyffarth
Mercedes SLS AMG GT3
32.Nissan GT Academy Team RJNMark Shulzhitskiy
Wolfgang Reip
Nissan GT-R Nismo GT3
35.Nissan GT Academy Team RJNAlex Buncombe
Lucas Ordóñez
Nissan GT-R Nismo GT3
51.AF CorseFilip Salaquarda
Fabio Odini
Ferrari 458 Italia

Foto's: Vincent Wouters, Georges De Coster & Martijn Wouters  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons