van der Horst

Corona-kronieken: 2010, beste F1-seizoen in de recente geschiedenis? - deel 4

Sebastian Vettel rijdt Jenson Button aan
Sebastian Vettel rijdt Jenson Button aan
De autosport moet noodgedwongen enkele maanden op vakantie. Terwijl uw geduld buitengewoon op de proef wordt gesteld, graven wij in de rijke archieven van onze passie om u enkele pareltjes uit het (verre) verleden voor te schotelen. In 2010 streden maar liefst vijf rijders om de wereldtitel Formule 1. Daarom tonen we aan de hand van vijf races waarom dat seizoen ons altijd zal bijblijven. Hoofdstuk 4: België.
De tijdsprong is ditmaal minder groot dan gewoonlijk, aangezien enkel de Grote Prijs van Hongarije zich tussen de races in Duitsland en België bevindt. De Hungaroring ligt de Red Bull RB6 als gegoten: in de kwalificatiesessie komt niemand dichter dan een seconde van polesitter Sebastian Vettel, terwijl teamgenoot Mark Webber op zondag wint met sprekend gemak. Adrian Newey heeft een bliksemsnelle, maar controversiële wagen ontworpen, met vooral de vleugel die wel erg laag bij de grond lijkt te komen. Protestacties van concurrende teams leveren niets op.

Mark Webber had WK-leider kunnen zijn na Spa
Mark Webber had WK-leider kunnen zijn na Spa
Ook in Spa-Francorchamps is de pole positie voor een Red Bull, maar dan wel het exemplaar van WK-leider Mark Webber. De Australiër zit in de vorm van zijn leven, maar mist zijn start in Francorchamps volledig. Hij valt terug naar de vijfde positie en kan uiteindelijk de meubelen redden door plaats te nemen op de tweede podiumtrede. Het doet hem wel de leiding in de titelrace verliezen, maar andere WK-tenoren doen een nog veel slechtere zaak.

Regen in de Ardennen

De weergoden zullen hun reputatie in de Belgische Ardennen immers alle eer aandoen. Hoewel de teams kleinhartig naar de hemel kijken, hebben ze geen andere keuze dan droogweerbanden te monteren. Er vallen regelmatig regendruppels uit de lucht en die nattigheid zal Sebastian Vettel in de problemen brengen. In de zestiende ronde valt hij de tweede plek van Jenson Button aan, maar het komt tot een aanrijding in de Chicane.

Voor de regerende wereldkampioen is de daaropvolgende uitvalbeurt een catastrofe, want in Hongarije werd hij pas achtste en de nulscore in België zadelt hem op met een achterstand van 35 punten op teamgenoot Lewis Hamilton. Vooral McLaren-teambaas Martin Whitmarsh, die Vettel de bijnaam 'crash kid' geeft, reageert erg geïrriteerd: "Sebastian heeft vandaag een fout gemaakt die je normaal alleen in opstapklasses ziet gebeuren. Hij begint ondertussen de gewoonte te krijgen om aanrijdingen te veroorzaken met andere rijders. Dit is dan ook heel moeilijk om te verteren."

Ondanks een schuiver staat Hamilton als winnaar op het podium
Ondanks een schuiver staat Hamilton als winnaar op het podium
Vooraan domineert die andere McLaren-rijder, Lewis Hamilton, de debatten. Alleen op tien ronden van het einde moet hij even de billen dichtknijpen: het is opnieuw meer beginnen regenen boven het Belgische circuit en de Brit krijgt zijn bolide niet meer afgeremd in Bruxelles. Een licht contact met de bandenmuur en een verlies van een tiental seconden staan de zege niet meer in de weg. Hamilton wint, voor Mark Webber en Robert Kubica, die met zijn Renault voor het eerst met een F-duct rondrijdt, het systeem waarbij de rijder extra lucht naar de achtervleugel stuurt.

Eén titelkandidaat beleeft een zeldzaam rotweekend: Fernando Alonso. De Ferrari-rijder wordt bij de eerste doortocht in de Chicane hard aangereden door de Williams van Rubens Barrichello, maar kan als bij wonder zijn weg voortzetten,
Fernando Alonso kent een rotweekend
Fernando Alonso kent een rotweekend
weliswaar met een lekke band. Een verkeerde bandenkeuze - intermediates - levert de Spanjaard nogmaals een vermijdbare achterstand op en uiteindelijk eindigt zijn race in de bandenmuur van Les Combes, net nadat het weer is beginnen regenen. Alonso staat er zo nog slechter voor dan Jenson Button, maar in tegenstelling tot de McLaren-man zal de tweevoudige wereldkampioen wel een manier vinden om het tij te doen keren...
 

WK-stand na België (R13)

  • Lewis Hamilton (McLaren) - 182
  • Mark Webber (Red Bull Racing) - 179
  • Sebastian Vettel (Red Bull Racing) - 151
  • Jenson Button (McLaren) - 147
  • Fernando Alonso (Ferrari) - 141
     




Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Formule 1 op vrijdag 22 mei 2020.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons