van der Horst

Corona-kronieken: 2010, beste F1-seizoen in de recente geschiedenis? - deel 1

Jenson Button boekt zijn eerste zege met Mclaren
Jenson Button boekt zijn eerste zege met Mclaren
De autosport moet noodgedwongen enkele maanden op vakantie. Terwijl uw geduld buitengewoon op de proef wordt gesteld, graven wij in de rijke archieven van onze passie om u enkele pareltjes uit het (verre) verleden voor te schotelen. In 2010 streden maar liefst vijf rijders om de wereldtitel Formule 1. Daarom tonen we aan de hand van vijf races waarom dat seizoen ons altijd zal bijblijven. Hoofdstuk 1: Australië.
Ook na Australië blijft Fernando Alonso WK-leider
Ook na Australië blijft Fernando Alonso WK-leider
De Formule 1-wereld moet in 2010 wennen aan enkele wijzigingen in het sportief reglement, zoals het nieuwe puntenbarema of het verbod op benzinebevoorradingen tijdens de races. Het seizoen begint in Bahrein met een overwinning voor kersvers Ferrari-rijder Fernando Alonso en een geleverd spektakel dat niet aan de verwachtingen voldoet. De sfeer is gespannen, maar een doldwaze Grote Prijs van Australië zal daar verandering in brengen.


Gewaagde transfer

Regerend wereldkampioen Jenson Button heeft geen vertrouwen in de komst van Mercedes als opvolger van Brawn GP en besluit andere oorden op te zoeken. De 30-jarige Brit komt terecht bij McLaren, waar hem de aartsmoeilijke opdracht te wachten staat om op te boksen tegen supertalent en kind aan huis Lewis Hamilton. In Bahrein lijkt hij door de mand te vallen, aangezien er in de oliestaat niet meer inzit dan een zevende plek, terwijl Hamilton met de bronzen medaille naar huis gaat. "Ik moest nog wennen aan mijn nieuwe omgeving", verklaart Button achteraf.

Sebastian Vettel zag een zege door de neus geboord
Sebastian Vettel zag een zege door de neus geboord
Op een halfnatte omloop in Albert Park loopt het aanvankelijk evenmin van een leien dakje voor de titelverdediger. Hij maakt contact met WK-leider Fernando Alonso en ziet niet veel later ook teamgenoot Lewis Hamilton voorbijkomen, die nochtans zeven plekken verderop aan de wedstrijd is begonnen. Het kantelpunt komt er wanneer Button beslist om als eerste voor slicks te kiezen. "Het leek op het eerste gezicht de juiste keuze, maar toen ik weer de baan op reed, was het toch even schrikken." De McLaren MP4-25 gaat al na twee bochten door het grind, maar niet veel later is hij met voorsprong de snelste man op de baan. Als Sebastian Vettel (Red Bull Racing) vervolgens remproblemen krijgt, ligt de weg open naar een eerste overwinning.

Aan de andere kant van de pitgarage heerst vooral frustratie. Lewis Hamilton is niet te spreken over de strategie van het Britse team, dat hem een pitstop meer laat afwerken. Inhalen is dus de boodschap, maar vanzelfsprekend is dat niet. Hij probeert het aan de buitenkant bij Fernando Alonso, maar wordt vervolgens het slachtoffer van een remfout van Mark Webber (Red Bull Racing). Het is een wonder dat de thuisrijder nog twee punten scoort voor de negende plek, terwijl ook Hamilton zich meer dan gelukkig mag prijzen met de zesde positie in Melbourne.

WK-stand na Australië (R2)

  • Fernando Alonso (Ferrari) - 37
  • Jenson Button (McLaren) - 31
  • Lewis Hamilton (McLaren) - 23
  • Sebastian Vettel (Red Bull Racing) - 12
  • Mark Webber (Red Bull Racing) - 6


 


Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Formule 1 op maandag 20 april 2020.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons