van der Horst

24H Spa: Terugblik op de editie 2017

Audi Sport Team Saintéloc - Audi R8 LMS
Audi Sport Team Saintéloc - Audi R8 LMS
Met zestig GT3's op de grid was de strijd in de editie 2017 van de Total 24 Hours of Spa ongemeen hard, misschien wel de meest spannende in vele jaren. Ferrari begon erg sterk, maar de concurrentie liet nooit iemand te ver weglopen. Met zes wagens in dezelfde ronde had niemand gewonnen spel tot aan de geblokte vlag. Uiteindelijk werd het een nipte zege voor de Audi van Winkelhock, Haase en Gounon, op slechts een tiental seconden gevolgd door de Bentley van onder meer Maxime Soulet.
  • St. Paul
AKKA ASP - Mercedes AMG GT3
AKKA ASP - Mercedes AMG GT3
Het ondertussen traditionele startschot van de raceweek was de Bronze Test op dinsdag, een dag later gevolgd door de nog meer traditionele parade. Donderdag kwamen de deelnemers al in actie voor de vrije trainingen en kwalificaties, terwijl er ook in de paddock heel wat nieuws viel te rapen. Eén van de hoogtepunten naast de baan was de presentatie van de Honda NSX GT3. Lamborghini was de beste in de vrije training én de prekwalificatie, terwijl Mercedes primus bleek tijdens de eerste kwalificatie.

Kaspersky Motorsport - Ferrari 488 GT3
Kaspersky Motorsport - Ferrari 488 GT3
De nachtkwalificatie finishte om middernacht, daarin was Frédéric Vervisch de snelste, maar niet snel genoeg om Mercedes van de troon te stoten voor de algemeen snelste kwalificatiechrono. Daarnaast zagen we ook twee pechvogels; zowel Nissan als Mercedes moest een nieuw chassis inzetten na een zware crash op de Raidillon. Op vrijdag was er een korte warm-up-sessie waarna de 20 snelsten uit de kwalificatie het mochten uitvechten tijdens de Super Pole. James Calado bezorgde daarin de Kaspersky Motorsport Ferrari verrassend de pole positie.

AF Corse - Ferrari 488 GT3
AF Corse - Ferrari 488 GT3
De race begon relatief rustig, maar na enkele uren zagen we crashes van zowel de Ferrari #50 als de WRT Audi #17. Even later kreeg de Porsche van onder meer Laurens Vanthoor een straf van liefst drie minuten na een fout van Kevin Estre. Ook broer Dries verloor tijd door een kapotte remschijf, vooraan bleef de Kaspersky Ferrari op kop, de bolide was ook de eerste om punten te scoren na zes uur wedstrijd. Tijdens de nacht verloor de wedstrijd één van de kanshebbers in de HTP Motorsport Mercedes na een crash.

Podium 24 Hours of Spa 2017
Podium 24 Hours of Spa 2017
Op zondagochtend kwam de race tot een einde voor de Kaspersky Ferrari, terwijl vooraan de strijd hevig was, ook tussen Audi en Mercedes, die zelfs met mekaar in aanvaring kwamen. Ook zagen we de opgave van de GRT Lamborghini, een team en wagen die al het ganse Blancpain GT-seizoen sterk voor de dag kwam. Kort voor het einde zagen we de eerste maal de Audi van Saintéloc het commando nemen en de eindfase werd vervolgens een absolute thriller met een zege die Audi nipt kon binnenhalen voor de Bentley van onder meer Maxime Soulet en de AKKA ASP Mercedes. Collectief deden onze landgenoten het overigens vooral goed in de verschillende klassen, met heel wat Belgen op de verschillende podiatreden.

Foto's: Arne Simons & Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Endurance op maandag 31 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons